fredag 2 september 2011

GAZAS TÅRAR SÄNDS TRE ÅR EFTER ISRAELS ANFALL

"Gazas tårar" var planerad att sändas den 13 september 2011 i Sveriges Television. Men några dagar före sändning lägger SVT Dox in en annan film: "Den nakne mannen" en finsk dokumentär från 2010.

- Det är mitt beslut. Jag har fått möjlighet att göra en inramning av filmen, vilket jag egentligen har velat hela tiden. Med tanke på de starka bilder som förekommer tycker jag det är bra att den inte sänds rakt ut i etern. Dessutom tror jag att vi kan få lite större uppmärksamhet kring filmen om vi gör på detta sätt. Jag talade i fredags med Vibeke Lökkeberg som är helt införstådd med detta. Filmen kommer nu att sändas något närmare treårsdagen för den israeliska offensiven, dvs den 13 eller 20 december säger Axel Arnö vid SVT dokumentär.
















Planerar du en paneldebatt efter filmen? Eller en intervju med Vibeke Lökkeberg? Frågor som väntar på svar från Axel Arnö, SVTs Dokument Utifrån och Dox. Foto: SVT


Israels månadslånga anfall av Gaza 2008 - 2009 dokumenterades av palestinska filmare som var instängda där liksom hela befolkningen i Gaza. Filmer som publiken i väst inte fick se i sina länders TV-kanaler. Men den norska regissören Vibeke Løkkeberg klippte ihop palestiniernas filmer till filmen Gazas tårar. Den flerfaldigt prisbelönta, uttalat subjektiva och partiska dokumentären sändes av norska public service kanalen NRK redan i april 2010, och filmen finns på NRKs hemsida i två år framåt, ända till 8 december 2013.







Pojken drömmer om att bli läkare. I Gazas tårar berättar han varför hämnd inte är det viktiga.

Foto: Norsk filminstitut. Ur Gazas Tårar.





Filmen Gazas tårar sändes av norska public service kanalen NRK redan i april 2010, och filmen finns på NRKs hemsida i två år framåt, ända till 8 december 2013. Filmen har inte visats av de svenska biografkedjorna eller sänts i SVT eller TV4. Facebookgruppen "Vi vill att Gazas tårar ska visas på svensk bio", är bara ett av flera uttryck för den folkrörelse i Sverige som i protest mot detta arrangerat visningar av filmen på bio Panora i Malmö, i Lund, på Hagabion i Göteborg och på Bio Rio i Stockholm. Maria Bergom Larsson, författare, litteraturkritiker och numera pensionär  kräver att SVT visar Gazas tårar: "Enormt skakande film som tillbakavisar alla tvivel om Goldstonerapportens riktighet. SVT har en skyldighet mot sin publik att visa den"





- Jag kunde köpa det som filmats inifrån Gaza under kriget, först efter att det smugglats ut. Kom ihåg att inga västerländska journalister tilläts komma in under attacken, påpekar Vibeke Løkkeberg
Foto: Norsk filminstitut













Den norska regissören Vibeke Løkkeberg gjorde Gazas tårar efter att ha blivit djupt tagen av ett reportage om en liten pojke i Gaza som förlorade sin familj vid Israels senaste attack vintern 2008-2009. Hon beslöt sig för att till vilket pris som helst göra en film om barnens liv under och efter attacken. Eftersom hon inte tilläts resa in, kontaktade hon lokala tv-team och privatpersoner som tillhandahöll ett omfattande arkivmaterial från själva attacken.

-Filmen är gjord trots starkt motstånd från Israel. Jag kunde köpa det som filmats inifrån Gaza under kriget, först efter att det smugglats ut. Kom ihåg att inga västerländska journalister tilläts komma in under attacken, påpekar Vibeke Løkkeberg.

Efter Løkkebergs instruktioner gjordes nya filmade intervjuer med några av Gazas barn. Trots allt de har gått igenom tänker de inte likt många vuxna i första hand på hämnd, utan önskar sig en framtid som läkare eller advokater. Hoppet ligger hos barnen, och barnen får fortfarande stöd av filmen.
- Gaza gav den Golden Prize för bästa film, prissumman skänkte vi till de deltagande barnen. Det har varit ett stort nöje att turnera med filmen över hela världen, och efterfrågan stannar inte upp.Vi försöker nu få pengar till en DVD, översatt till många språk, berättar en härdad Vibeke Løkkeberg .

- Inga TV-stationer kommer att köpa den i USA, ingen biograf någon annanstans än i Norge och Sverige visar den. Det har varit en stor och genomgripande erfarenhet att göra den här filmen och möta den stora respons vi fått från allmänheten, som vill göra något efter att ha sett filmen, säger en trots allt glad Vibeke Løkkeberg.





- Filmen "Gazas tårar" kan direkt ses som en visualisering av Goldstonerapporten säger Antonie Frank. Foto: Privat















Filmaren Antonie Frank och Susanne Lundgren, ordförande för Palestinagruppen Stockholm ingår i den arbetsgrupp för visning av film om Palestina, som hyrde Bio Rio och ABF. Salongerna fylldes med folk som ville se Gazas tårar. Antonie Frank berättar varför hon tog den ekonomiska risken att hyra en hel biograf.

- Jag tog kontakt med producenten Terje Kristiansen för att att diskutera en visning i Stockholm. Fick okej och började kontakta organisationer för att kunna visa filmen. Samtidigt blev jag chockad av att så få var villiga att ta in filmen för visning.  Kontaktade även SVT som inte kunde lova något. Under många samtal och mail utskick upplevde jag en rädsla och feghet hos många organisationer som inte ville eller vågade visa filmen. Jag undrar vad som gjorde att de inte vågade? Var finns källan till rädslan? Att inte ta sitt ansvar och visa den nakna sanningen av ett krig! Filmen kan direkt ses som en visualisering av Goldstonerapporten som också den har blivit nedtystad. Barn mördas brutalt och dras fram som trasiga kroppar ur ruinerna. Bilder som ingen egentligen vill se men det borde vara ett måste att få veta vad som verkligen händer med små barnkroppar under en bombraid. Vi få inte värja oss från verkligheten vi måste våga se, våga bli berörda av en ockupation där människor stängs in och "skållas" värre än djur. Vi måste våga se med våra egna ögon vad bomber gör med människor. För att förstå och för att skapa opinion. Det är precis vad makthavarna är rädda för, motståndet, folkets makt. Barnens starka vilja att hjälpa sitt folk, att inte böja sig, är en genomgående styrka i filmen! Därför tullar man på yttrandefriheten.

- Trots en solig lördag eftermiddag var biosalongen mer eller mindre fullsatt när vi visade filmen. Det blev samtal efteråt med många intressanta frågor, trots att både SVT och TV4 tackade nej till att diskutera filmen, påpekar Antonie Frank.
  - Jag är rädd för att TV4 inte kommer att slå dig med häpnad och visa filmen Tears of Gaza, lät TV4 s samhällschef Fredrik Lundberg meddela. Men det hindrade inte arrangörerna.
- Veckan därpå var salongen fullsatt igen på ABFs visning, säger en nöjd Antonie Frank.


- Barnen som får tala i filmen, med sina egna ord och till punkt, är rakare, ärligare, modigare och starkare än några andra jag mött genom film. Jag kommer aldrig glömma deras ansikten, deras ord eller deras tårar. Och min smärta och medkänsla omvandlades snabbt till en enorm ilska: Hur vågar någon kalla detta för en ”politisk konflikt”? frågar Susanne Lundgren.

Foto: privat.



Susanne Lundgrens röst vibrerar av patos när hon minns Gazas tårar: -När jag hade sett filmen första gången tänkte jag: ”Den här filmen är fullkomligt unik. Detta är en film som måste spridas vitt och brett, det måste bli en film som alla ska ha sett, en film man ”ska” känna till.” Det unika ligger i att kameran är där på plats, vi får dela Gazabornas vardag och vara där när det händer, när bomberna faller, när husen rasar. Och barnen som får tala i filmen, med sina egna ord och till punkt, är rakare, ärligare, modigare och starkare än några andra jag mött genom film. Jag kommer aldrig glömma deras ansikten, deras ord eller deras tårar. Och min smärta och medkänsla omvandlades snabbt till en enorm ilska: Hur vågar någon kalla detta för en ”politisk konflikt”? Hur vågar någon kalla Israels attacker för ”krig”? Detta är ett illegalt, fullkomligt, beväpnat, våldsamt, konstant, övergrepp utfört av en övermakt mot civila. Mordisk apartheid, etnisk rensning, etniskt förtryck… Det måste sluta. Nu.

I likhet med den israeliske journalisten Gideon Levy, tror jag att förändring, påtryckningar och krav måste komma utifrån. Det vi alla tillsammans kan göra är att ta ställning genom bojkottaktioner som konsumenter, som akademiker, av sport, genom stöd till Ship to Gaza, genom att sprida palestinsk film, skriva, tala om detta. Just Ship to Gaza ser jag som oerhört viktigt, ett verkligt landmärke i kampen för ett fritt Palestina. Med våra västerländska kroppar kan vi dra uppmärksamhet till den plats där Israel bestämt att mänskliga rättigheter inte råder. Vi som inte är fångade bakom murar, vägspärrar eller nationaliteten i våra pass måste ta striden – här i vår vardag och i Palestina. Ingen som sett Gazas tårar kan rimligen påstå sig vara oberörd. Det går inte att inte känna enorm medkänsla och skärande sorg inför det fruktansvärda våld, det brutala dödandet och omänskliga liv som människorna i Gaza lever, i synnerhet under den israeliska attacken 2009, avslutar Susanne Lundgren.


Äntligen viker sig SVT för opinionen och sänder filmen Gazas tårar.


- Jag har hört talas om visningar av filmen "Gazas tårar" runt om i landet, där någon påstått att SVT  stoppat filmen. Så är det inte alls! Den som säger så vet inte hur SVTs beslutsprocess går till, säger Otto Fagerstedt som ringt upp dagen efter att han fått min e-post med frågor.  Han känner väl till Israel - Palestinakonflikten och han anser att SVT redan sänt många dokumentärer som belyser ämnet och motsättningarna i området. 

















Otto Fagerstedt projektledare på SVTs dokumentärredaktion Foto: SVT




Otto Fagerstedt är projektledare på SVTs dokumentärredaktion, och en av de som beslutar om förslagen till sändningar av filmer som kommer från SVTs inköpare. Han säger att han väl känner till filmen Gazas tårar, när jag kontaktar honom den 17 juni.

 -Filmen Gazas tårar kom under förra året. Jag och andra på SVT har fått flera mejl om att SVT borde sända Gazas tårar och frågor om varför filmen inte redan sänts. Lobbygrupper från alla sidor försöker hela tiden påverka vad SVT ska sända och inte sända, säger en luttrad Otto Fagestedt. Uppgiften om att SVTs ledning under våren länge diskuterat om de ska visa filmen i TV besvarar han med att konstatera:

- SVT Dokumentär räknar med att sända "Gazas tårar" någon gång under hösten, sas det.

Men det uttalandet gick inte att lita på. Filmen kommer nu att sändas något närmare treårsdagen för den israeliska offensiven, dvs den 13 eller 20 december säger Axel Arnö vid SVT dokumentär.

Över ett år av opinionsarbete runt om i Sverige kan ha gett resultat. SVT 1 Dox sänder förhoppningsvis Gazas tårar. "Unika bilder inifrån Gaza under Israels bombardemang" utlovas. Äntligen säger SVT att de vågar visa publiken i Sverige krigets mest brutala konsekvenser av Israels månadslånga attack av Gaza 2008-2009.

Om än med en liten brasklapp  i presentationen i TV-tablån:  "Filmaren Vibeke Lökkeberg tar barnens perspektiv". Riktigare vore att säga "palestiniernas perspektiv" men det kan inte sägas av det förmenta opartiska Sveriges Television.

Men det är trots allt en seger för allmänintresset och idén med public service, att SVT nu sänder Gazas tårar. Självklart bör Gazas tårar finns på SVT Play lika länge som på NRKs hemsida.



NILS LUNDGREN
Journalist

Officiell trailer Gazas tårar:
http://vimeo.com/15219010

GAZAS TÅRER kan ses på NRKs HEMSIDA:
"Norsk dokumentar fra 2010. Vibeke Løkkebergs film skildrer desperasjonen og maktesløsheten som Israels bombing av Gaza vinteren 2008-09 førte til blant befolkningen.
Filmen er basert på billedmateriale tatt av befolkningen selv inne i Gaza mens krigen pågikk.
Vi er vitne til handlinger vi tidligere bare har kunnet forestille oss."
http://www.nrk.no/nett-tv/klipp/722927/

Trolig sändningstid:
SVT 1 13/ 12 eller 20/12 22.00 - 23.30
Norsk dokumentär från 2010. Med unika bilder inifrån Gaza mitt under Israels bombardemang visas krigets mest brutala konsekvenser. I denna skakande och omtalade skildring tar filmaren Vibeke Lökkeberg barnens perspektiv.

4:3-format

1 kommentar: