torsdag 1 september 2011

ÄNNU INGET BESKED OM FN BEHANDLAR UPPFÖLJNINGEN AV GOLDSTONERAPPORTEN

Domaren Lennart Aspegren från Sverige och Mary McGowan Davis från USA har på FNs uppdrag följt upp Goldstonerapporten om Israels månadslånga attack av Gaza 2008-2009. Davis-Aspegren rapporten lämnades i våras till FN. Men den 31 augusti 2011 konstaterar Lennart Aspegren att inget nytt hänt sedan dess.

- Det verkar tills vidare som om Generalförsamlingen ska prioritera själva Palestinafrågan, säger Lennart Aspegren.




-Vi har ju tagit upp brott som är dagsfärska.Vi har koncentrerat oss på perioden mellan 2010 fram till februari - mars 2011, säger den internationellt verksamme juristen Lennart Aspegren.








Davis/Aspegren rapporten har följt upp Goldstone-rapporten och undersökt om parterna i Gaza-kriget har utrett och beivrat krigsförbrytelser. Rapporten avlämnades till FN:s Råd för Mänskliga Rättigheter i Genevé den 21 mars 2011 och antogs för vidare behandling i Generalförsamlingen i New York under hösten.

Formellt sett är det fortfarande samma kommitté som står också för bägge rapporterna. Men kommittén har nu getts en annan sammansättning än tidigare. Istället för dess ursprungliga fem ledamöter består den nu av bara två personer. Den amerikanska domaren Mary Davis, förutvarande ledamot i staten New Yorks högsta domstol, är ordförande. Hon var också en av de fem ursprungliga ledamöterna i Goldstone-kommisionen. Ny ledamot är Lennart Aspegren.





Åren 1995–2000 var Lennart Aspegren ordinarie domare i FN:s internationella brottmålstribunal för Rwanda, med ställning som undergeneralsekreterare i FN.








Lennart Aspegren och Mary McGowan Davis har har haft MR-rådets uppdrag att som oberoende experter ta reda på och bedöma i vilken utsträckning som parterna i Gaza-konflikten har utrett och beivrat alla påstådda krigsförbrytelser och brott mot mänskligheten. Det gäller alltså hur Israel, Palestinska myndigheten och Hamas i linje med sina förpliktelser har undersökt Goldstone-rapportens anklagelser och misstankar om allvarliga internationella brott. Vilka undersökningar har parterna gjort eller inte gjort? Och vad har de lett till? Under två hetsiga månaders arbete 2011 har Davis/Aspegren följt upp de punkter som 2009 togs upp i Goldstone-rapporten.

- Vi har inte recenserat Goldstone-rapporten, men vi har ansett oss böra komplettera den. Våra slutsatser är knappast uppmuntrande, fortsätter den luttrade domaren Aspegren. Det vi har undersökt gäller inte frågan om stater har begått brott eller inte, förklarar Aspegren vidare. Utan det är fråga om att individer är misstänkta för att ha begått internationella brott, som staterna sedan har försummat att undersöka ordentligt, vilket de är skyldiga att göra.

Vår utredning har visat att Israel i viss mån har börjat följa upp anklagelserna, men vi tycker att de militära myndigheterna har varit alltför saktfärdiga och att deras undersökningar inte har lett till resultat i särskilt många fall.

Vad gäller Palestinska myndigheten så har vi haft ganska öppna kontakter, men vi skulle också där önska mer konkreta resultat ut rättslig synpunkt av deras utredningar. Hamas har för sin del inte rett ut anklagelserna om att personer på Gaza har skickat iväg raketer och andra granater in bland civilbefolkningen på israeliskt område, ett antal personer har dödats eller skadats.

Kommittén har dock inte fått tillstånd att besöka Israel, Västbanken eller Gaza. Israel samarbetar helt enkelt inte. Revolutionen i Egypten omintetgjorde i sista stund deras plan att resa in i Gaza vid Sinai och Rafah. Men man har skaffat information genom kontakter med företrädare för de olika sidorna i konflikten, genom alla tillgängliga och aktuella media på nätet och genom omfattande och ingående kontakter med de människorättsorganisationer som verkar på plats. Kommittén har också haft hjälp av konferenser via telefon och skype, där de kunnat höra offer, vittnen och andra berörda från olika sidor. Dessutom kunde den arbeta med intervjuer vid en sammankomst i Amman, Jordanien, dit en lång rad personer från olika håll kunde inbjudas.

- Jag vill särskilt betona värdet av våra långa överläggningar med mänskliga rättighetsorganisationer från Israel och Västbanken, jag uppfattade dem som ytterst vederhäftiga och välinformerade, berättar Lennart Aspegren.


Som ung gick Aspegren in på domarbanan och utnämndes till hovrättsråd i Svea hovrätt. Perioden 1969-1993 tjänstgjorde han i Regeringskansliet, bland annat som rättschef i Finansdepartementet och andra departement och som särskild emissarie för rättsbiståndet till Baltikum. Därvid ledde han också ett antal offentliga utredningar. Åren 1980-1996 var han ledamot i Arbetsdomstolen och 1994-1995 i Försäkringsöverdomstolen.









-Bland det värsta är anklagelserna om att Israel under anfallet på Gaza, vilket de kallade Operation Cast Lead, "Stöpt bly", har använt barn som mänskliga sköldar. Israel har inte utrett detta ordentligt och deras undersökningar har framförallt tagit väldigt lång tid och i få fall lett till något resultat. Med resultat menas att man antingen ska finna att en misstänkt person är oskyldig. Eller också, ifall personen skulle befinnas skyldig, så kan man i fråga om en militär person ge honom eller henne ett disciplinstraff eller, i värre fall, genom ett åtal ställa personen inför domstol.

-Vad gäller domstol, så är det en åklagare som ska skriva ett åtal på vad det gäller och sedan får det tas upp i rätten. I Israel om det gäller Israel och i annat fall på den palestinska sidan.Men går det att ställa en stat inför domarskranket? Jo, det gör det. Men inte i det här sammanhanget. Det vi undersöker har inte med att göra om stater har begått brott eller inte. Utan det är försummelser som stater är skyldiga i, när det gäller misstankar mot individer som alltså är misstänkta för att ha begått brott, säger Aspegren.

Den 21 mars 2011 var Kommitténs rapport klar och redovisades vid ett möte med MR-rådet. Den välkomnades och mottogs positivt från de flesta håll. Men Israel och USA var negativa och ansåg den vara ensidig. EU-länderna la ner sina röster. Då skrev Richard Goldstone, med hänvisning till Davis/Aspegren-rapporten, en artikel i Washington Post där han ångrar och vill ta tillbaka en av slutsatserna i Goldstone rapporten, nämligen att det hade varit en policy från israeliska regeringens sida att skada civila i Gaza. Aspegren, som från tidigare samarbete känner Goldstone som en skicklig och ansedd jurist och en samvetsgrann person, är bekymrad.

- När Goldstone menar att han citerar Davis/Aspegren-rapporten, så är det en sanning med modifikation. För det som han säger sig citera är bara ett av våra referat av vad andra har framfört som sin uppfattning, en uppfattning som vi sedan gör klart att vi själva inte delar. Det är alltså missvisande att säga att "det står i rapporten". Det är också att märka att Goldstone har tagit avstånd ifrån bara en sak i rapporten. Men på alla de andra punkterna har inte heller han ändrat uppfattning. Dessutom har alla de andra dåvarande ledamöterna offentligen reagerat på hans artikel och meddelat att de står fast vid den ursprungliga Goldstone rapporten i befintligt skick. Goldstone kan ju inte längre påverka sin rapport av år 2009. Men det står ju honom förstås fritt att säga att han har ändrat uppfattning, säger Aspegren.

Goldstone själv har tackat ja till en inbjudan från Israels inrikesminister att komma dit för att hjälpa till där med vidare utredningar. Israeliska regeringen har nu krävt att Goldstone rapporten ska skrotas. Men inställningen på officiellt FN håll är naturligtvis att rapporten, ligger som den ligger och kommer att behandlas i vederbörlig ordning inom FN. Det är inte troligt att den kompletterande Davis/Aspegren-rapporten tas upp i säkerhetsrådet, påpekar Aspegren. Där krävs ju det att de fem permanenta medlemsländerna först är överens om att sätta upp frågan på agendan och sedan blir ense om beslutet i sak. USAs ställningstagande gör det omöjligt. USA har också en minst sagt skeptisk inställning till internationella brottmålsdomstolen (ICC) i Haag. Det är inte troligt att det kommer upp i Haag.

NY Times skrev nyligen om att FN i en ny rapport slår fast att Israel använde överdrivet mycket våld när man attackerade Ship to Gazas fartyg med aktivister på väg mot Gaza förra året. Rapporten hade försenats i flera månader, totalt har det tagit mer än ett år för FN att få ur sig rapporten men den kommer nu att bli offentlig. Frågan är hur och när FN behandlar Goldstonekommisionens arbete och Davis-Aspegrenrapporten. Kommer rapporterna att bli en hyllvärmare som försvinner i glömska?

- Jag hoppas att Generalförsamlingen kommer att se positivt på vår rapport och föreslå några åtgärder, säger den uthållige domare Aspegren.

Men så har han också tålmodigt engagerat sig i internationella frågor i Amnestygrupp 50, ända sedan 70-talet.




















Amnestygrupp 50 vid 1970-talets mitt. Övre raden: Lennart Aspegren, Per och Birgitta Gedin, Tage Danielsson och Gunilla Alfredsson. Nedre raden: Berit Aspegren, Gösta Ekman, Märta-Stina Danielsson och Hans Alfredsson. Källa: Gösta Ekman Farbrorn som inte vill va´ stor. LEOPARD FÖRLAG

Nils Lundgren
Journalist

FAKTARUTA
Davis/Aspegrenrapporten - FNs uppföljning 2011 av Goldstonerapporten
2009 om krigsbrott begångna i samband med Gaza-konflikten. Rapporten finns på Human Rights Council AHRC 16-24.

Lennart Aspegren är en internationellt verksam jurist, tidigare rättschef i Regeringskansliet och ordinarie domare i FNs Rwandatribunal (ICTR).

Goldstone-rapporten är en rapport om kränkningar av internationell humanitär rätt och brott mot de mänskliga rättigheterna under Gaza-konflikten vintern 2008–2009. Undersökningskommittén tillsattes av FN:s MR-råd och leddes av den sydafrikanske domaren Richard Goldstone. Slutrapporten från september 2009 anklagade både den israeliska militären och den palestinska sidan för krigsförbrytelser och möjliga brott mot mänskligheten och rekommenderade att båda sidor öppet skulle utreda sitt eget uppförande.

NILSLUNDGRENTV:



Lennart Aspegren: Uppföljningen av Goldstonerapporten (1/4)

http://vimeo.com/26643519



Lennart Aspegren: Uppföljningen av Goldstonerapporten (2/4)

http://vimeo.com/26308769



Lennart Aspegren: Uppföljningen av Goldstonerapporten (3/4)

http://vimeo.com/25698875




Lennart Aspegren: Uppföljningen av Goldstonerapporten (4/4)

http://vimeo.com/25402589





GAZA. Mads Gilbert och Erik Fosse "Vi vadar i död, blod och amputerade kroppsdelar"
http://youtu.be/1jMMKpb4LbM



EKOT, SR:
Det har tagit FN mer än ett år att få ur sig rapporten om vad som hände när Israel förra våren angrep aktivister på väg mot Gaza. New York Times har kommit över en kopia av rapporten.

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4675464



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar